AAA – Arvot, arki & aika

aaa

AAA – Arvot, arki & aika

Viimeiseen pariin kuukauteen on minun osaltani kuulunut muun muassa puolen tuhatta InBody-mittausta suomalaisyrityksissä, useita yritysluentoja sekä satojen asiakasyritysten työntekijöiden valmentamista verkkovalmennusten kautta.

Kaikissa kohtaamisissa herää ennemmin tai myöhemmin kysymys: ”Mitä minun pitäisi nyt alkaa tekemään?” Valmennusteknisesti vastakysymys kuuluu aina: ”Mikä on tavoite?” Loppujen lopuksi kaikessa muutoksessa haluttu tavoite määrittelee käytettävät metodit ja työkalut. Tavoitteesta käsin siis nähdään, mitä ja kuinka paljon pitää tapahtua, että tavoitteen saavuttaminen on mahdollista.

Mutta.

Kaikenlaisten elintapamuutosten läpiviennin onnistuminen ratkeaa loppujen lopuksi kolmen tekijän kautta. Uusia ruokavaliota, treeniohjelmia ja muita suhteellisen teknisiä asioita pystyy kyllä tarjoilemaan pilvin pimein, mutta niiden tulokset määrittyvät tämän kolmikon kautta.

 1. Oma arvomaailma, eli prioriteetit. Mikä on sinulle oikeasti tärkeää?
 2. Oma arjen hallinta. Onko arki jatkuvaa selviytymistaistelua, vai onko homma hallinnassa?
 3. Oma ajankäyttö. Arvot & arjen hallinta määrittelevät sen, mihin aikasi kuluu.

 

ARVOT

Jos ajatellaan arvoja eräänlaisena tärkeysjärjestyksenä ihmisen elämässä, on selvää että niillä on valtava vaikutus hyvinvointiimme. Onnistumme ja motivoidumme aina panostamaan niihin asioihin, jotka ovat itsellemme oikeasti tärkeitä. Perusarvoihin monilla kuuluvat tietysti esimerkiksi perheen ja läheisten turvallisuus ja hyvinvointi. Kuinka korkealla oma hyvinvointi on arvoissa, määrittelee taas sen, paljonko siihen ollaan valmiita panostamaan. Jos oma hyvinvointi, terveys ja suorituskyky ovat korkealla, panostamme niihin paljon ja se yleensä näkyy ja tuntuu. Jos muut asiat ajavat jatkuvasti tärkeysjärjestyksessä näiden ohi, sekin näkyy ja tuntuu. Vastuu on meillä jokaisella itsellämme, eikä sitä voi ulkoistaa. Aina ei voi tehdä kaikkea mahdollista, mutta silti aina voi tehdä edes jotain oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi tai jopa kehittämiseksi.

 

ARJEN HALLINTA

Jos arki on jatkuvaa selviytymistaistelua, kuin huojuvan korttitalon pystyssä pitämistä, ei suurille tai pienemmillekään elintapamuutoksille voi ennustaa kovin aurinkoista tulevaisuutta. Mestarivalmentaja Joni Jaakkola saarnaa paljon arjen hallinnasta, eikä suotta. Arjen hallintaa voi tarkastella monista vinkkeleistä. Häviävätkö päivät ja viikot elämästäsi huomaamatta? Jos huomaat, että taas on ilta tai taas on viikonloppu ja suuri osa aiotuista tekemisistä, treeneistä, kohtaamisista, kulttuuririennoista tai muista asioista jäi toteutumatta, on arjen hallinnassa parantamista. Arkesi kaipaa aerobisuutta. Arkesi on hapoilla ja se tarvitsee happea. Oletko itse kuskin paikalla vai virran vietävänä?

 

AIKA

Aika on ainoa täysi tasaisesti ihmisille jakautunut valuutta ja resurssi, jonka puitteissa kaikki elämämme asiat tapahtuvat. Aika on käyttöliittymä elämäämme. Jokaisella on täsmälleen sama määrä aikaa käytettävänään jokaisena vuorokautena. Se, mihin aika enimmäkseen kuluu, riippuu pitkälti arvoista ja arjen hallinnasta. Omilla päätöksillämme investoimme aikaamme eri asioihin. Osa päätöksistä on täysin tietoisia, osa tiedostamattomia. Lyhyellä tähtäimellä ajan tarve tiettyihin asioihin määräytyy aiempien päätöksiemme perusteella. Toki sattumallakin on oma osansa, niin kuin kaikessa muussakin ihmiselämään liittyvässä, mutta omilla valinnoilla pikkuhiljaa muokkaamme aikamme hallintaa. Jos aikaa tarkkaan ottaen ei voikaan hallita, ajankäyttöä voi. Välillä uhrataan aikaa muiden eteen, välillä on hyvä olla itsekäs. Yhtäkään päivää ei saa elää uudestaan.

 

SIIS MITÄ PITÄISI TEHDÄ?

Lyhyesti voisi todeta, että kannattaa kysyä itseltään muutamia kysymyksiä ja tehdä tarvittavia muutoksia, että muut muutokset olisivat mahdollisia.

 • Mikä on minulle tärkeää?
 • Voisiko tärkeysjärjestystä päivittää?
 • Mitä haluaisin elämääni lisää ja mistä haluaisin luopua?
 • Kuka on kuskin paikalla minun arjessani?
 • Miten arkirutiineja muuttamalla saisin arkeeni aerobisuutta?
 • Mihin aikani kuluu?
 • Mihin haluaisin aikani kuluvan?
 • Miten minun tulee muuttaa ajankäyttöäni, että voin keskittyä tekemään itselleni tärkeitä asioita saavuttamaan tavoitteitani?

Yllä olevien kysymysten pohtimisen jälkeen on yllättävän helppoa aloittaa uusi, tavoitteita tukeva harrastus, muuttaa ruokailutottumuksiaan tai muuten vain elää itselleen täyttymyksellisempää elämää.

Omissa verkkovalmennuksissani keskitytään myös näihin asioihin, eli laitetaan mindsettia, prioriteetteja ja ajan hallintaa järjestykseen, että muutoksille saadaan raivattua paljon kaivattua tilaa ja aikaa.

Hektisessä nykypäivässä meitä riivaa alituinen kiire ja hektisyys. Positiivisten muutosten aikaansaanti ratkeaa erittäin harvoin pelkästään lisäämällä asioita jo ennestään täpötäyteen arkeen. Tehdään mieluummin vaihtokauppaa, eli korvataan vanha tapa uudella ja siirretään aikaresurssia yhdestä paikasta tärkeämpään. Ja mikä tärkeintä, etsitään elämäämme lisää juuri sellaista tekemistä, joka on todellisten arvojemme mukaista ja vie kohti todellisia, itsellemme tärkeitä tavoitteita.

Vastaa